Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
22/03/2015
08:00 - 16:00

Locatie
VTI

Categorie


Op zondag 21 maart 2015 gaan de met de bus op bezoek bij de Wandelclub “Nooit Moe Boezinge vzw”.

 

We vertrekken om 08H00 stipt aan Van de Keybus. Je kan ook opstappen in Lokeren aan de Lidl.
Bij het ontluiken van de lente, wanneer de eerste lang verwachte zonnestralen door het grijze wolkendek priemen, willen jong en oud naar buiten, de natuur in. Wij nodigen dan ook op zondag 22 maart 2015 iedereen uit op onze West-Vlaamse wandeltocht “Dwars door de Frontstreek”, een mix van geschiedenis, cultuur en veel groen. Mijmerend “dit mag nooit meer gebeuren“ gaan we op zoek naar de vele littekens van “De Groote Oorlog”, die 100 jaar later nog steeds het landschap van onze Westhoek bepalen, maar tevens genieten we van de prachtige natuur van de Ieperboog.
Voor start en aankomst worden de wandelaars verwacht in het VTI, Augustijnenstraat 58 te Ieper tussen 7u en 15u, waar hen een grote waaier aan afstanden wordt aangeboden : 4 – 6 – 10 – 13 – 15 – 18 – 21 – 25 en 30 km. Zowel de beginnende wandelaar als de geoefende kilometervreter komt hier zeker aan zijn trekken. Aan de inschrijvingstafel krijgt iedereen, zolang de voorraad strekt, een gadget n.a.v. het 35-jarig bestaan van onze club. We zijn er zeker van dat dit bij iedereen goed van pas zal komen.
Vanuit de startplaats trekken alle wandelaars samen naar de eerste rustpost, de Lovie, gelegen aan de Oude Vaart.
Na de rust stappen de 4 en 6 km terug naar het VTI. De 6 km volgen hierbij een langere weg en stoten door naar de Grote Markt, de tweede grootste van ons land, met zijn statige Lakenhalle met het stoere Belfort en het Nieuwerck, het gerechtsgebouw en de vele andere historische gebouwen. Even verder bereiken zij de Menenpoort, het kroonjuweel van Ieper, om dan langs de vestingen met de Kasteelgracht en de Majoorgracht het station en het cultureel centrum “Het Perron” te bereiken. Via het rustige Scholierenpad, waar zij hun 4 km-vrienden terugvinden, stappen zij dan gezwind terug naar de startplaats.
Via de Menenpoort marcheerden ontelbare soldaten richting het front. Velen kwamen nooit meer terug… De stenen panelen dragen de namen van 54.896 Commonwealth-soldaten uit de “Salient” die als vermist werden opgegeven en dus geen bekend graf hebben. Alleen vindt U er de namen van hen die vielen tussen augustus 1914 en 15 augustus 1917. De soldaten die later sneuvelden en vermist werden, staan op het Tyne Cot Cemetery te Passendale. Als er vermisten teruggevonden worden en men kan deze identificeren, dan worden deze namen verwijderd van op de Menenpoort. Deze soldaten worden dan begraven.
De vestigen van Ieper zijn de best bewaarde van ons land. Hun verhaal begint tien eeuwen geleden, toen de stad ontstond aan de oevers van de Ieperlee. Eerst waren de vestingen niet meer dan een aarden wal met grachten. Later kwamen er stenen muren en torens. Met Vauban groeiden ze tot een complex geheel van bastions, voorversterkingen, grachten en muren
Majoorgracht is een wat ongelukkige vertaling van de Franse 18de-eeuwse naam “Fossé majeur”, de hoofdgracht dus. Het is de enige gracht die nog dezelfde structuur heeft als in de tijd van Lodewijk XIV. In de brede, uitspringende hoeken liggen nog steeds drie verdedigingswerken (eilanden).
Voor de 10 km is er vanuit de rustpost Lovie een mooie lus weggelegd, waarvan het hoogtepunt zeker het bezoek is aan de John McCrae site met het Essex Farm Cemetery. Het mooie jaagpad langs het Ieperleekanaal leidt hen een tweede maal naar de Lovie, waarna zij hun weg vervolgen met de 6 km tot aan het einde.

De site John McCrae is een belangrijke oorlogssite aan het kanaal Ieper-IJzer, waar zich in april-mei 1915 een eerstehulppost bevond. Op 3 mei 1915 schreef de Canadese arts John McCrae hier zijn wereldbekend gedicht “In Flanders Fields”. De hier te bezoeken bunkers dateren uit 1916-‘17. De doden werden ter plaatse begraven op het aanpalende Essex Farm Cemetery. Verder staat er ook een monument voor de 49e Divisie en zijn er resten van een na de oorlog als noodwoning gebruikte schuilplaats.
Op Essex Farm Cemetery ligt Rifleman Valentine Joe Strudwick begraven. Hij werd geboren op 14 februari 1900 en stierf in de omgeving van Boezinge op 14 januari 1916 toen hij net 15 jaar en 11 maanden oud was. Hij behoort tot een van de jongste gevallen soldaten in de Eerste Wereldoorlog en voor zover men weet is hij de jongste gesneuvelde van de Ieperboog met een gekend graf. Het graf van Strudwick is een soort bedevaartsplek geworden in de Ieperboog. Het is bedekt met talrijke herdenkingskruisjes, kransen en klaprozen.
De andere afstanden vergezellen, na de eerste rust in de Lovie, de 10 km-stappers tot aan de John McCrae site, om dan zonder dralen de weg naar het dorp Brielen te kiezen, voor een tweede deugddoende stop.
Terug op krachten gekomen stappen de 13 en 15 km langs stille wegen en het Ieperleekanaal terug naar de Lovie. Van hieruit vergezellen de 13 km-stappers hun 4 km-vrienden. De 15 km stappen dan mee met de 6 km.
De 18-21-25 en 30 km sturen wij na de rust in Brielen langs landelijke wegen naar Boezinge, de thuishaven van onze club, waar zij bij een natje en een droogje nieuwe krachten kunnen opdoen.
Voor de 18 en 21 km-wandelaars breekt nu de terugtocht aan. Langs het kasteel van Boezinge stappen ze terug naar de Lovie, waar ze de andere wandelmakkers terugvinden. Van hieruit wandelen de 18 km mee met de 4 en 13 km, de 21 km daarentegen volgen nu het spoor van de 6-10 en 15 km.
Het kasteel van Boezinge is eigendom van de familie Thibault de Boesinghe. Het is omringd van een mooi park van 7 ha met vijver. In het park staat een met klimop begroeide bunker, met het kanon “Kleine Bertha”, een “Minenwerfer” (175 mm) uit de Duitse loopgraven. Het domein van de kasteelhoeve (50 ha) is thans verdeeld over twee boerderijen, nl het “Kasteelhof” en “De Blauwe Poort”.
Aan de 25 en 30 km wordt in Boezinge een prachtige lus aangeboden die hen naar Steenstraete met het verzoeningskruis leidt, om dan langs het kanaal Ieper-IJzer het mooie natuurpad tot in Boezinge te volgen. In Boezinge aangekomen kunnen zij opnieuw de innerlijke mens versterken, vooraleer zij hun weg verderzetten. De 25 km stappen mee met de 18 km, terwijl de 30 km in het gezelschap vertoeven van de 21 km.
In het gehucht Steenstraete had op 22 april 1915 de eerste Duitse gasaanval plaats op Belgische en Franse troepen, waarbij circa 6.000 Belgische militairen door het gas werden aangetast. Het Verzoenings- of Vredeskruis, opgericht in 1961, vervangt het voormalige Franse monument van de gasaanval. Dit stelde een militair voor die getroffen werd door het gas en met beide handen naar de keel greep, terwijl twee andere militairen reeds gestikt waren. Het geheel bestaat uit een platform met drie treden dat gedeeltelijk bedekt is met hardstenen platen en gedeeltelijk met kiezel. De omheining bestaat uit twaalf rechtopstaande stèles. Op het platform is een ronde grasheuvel aangelegd die afgezet is met rechtopstaande muurplaten uit hardsteen. Vooraan is een brede rechthoekige gedenkmuur. Op de grasheuvel staat een hardstenen voetstuk met een hoog kruis uit aluminium.
In de startzaal heerst ondertussen een gezellige drukte : de geurige versgebakken pannenkoeken doen de zoetebekken watertanden, maar ook onze lekkere broodjes en gebak zullen de hongerige wandelaars zeker bekoren. Met een geurig bakje troost of een frisse pint erbij en een gemoedelijke babbel met de wandelvrienden wordt dit zeker een niet te versmaden afsluiter van dit wandelavontuur!

 http://www.noitmoeboezinge.org

Uw bijdrage wordt verwacht voor 16 maart 2015 !!!!