Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
11/08/2013
07:30 - 15:00

Locatie
Parochiezaal Sinaai

Categorie


Onze wisselbekertocht

Voor de 24ste keer richten wij dit jaar onze Reynaerts-Bokkentocht in te Sinaai.

Er is een vrije start tussen 7.30 uur en 15 uur. We vertrekken in de parochiezaal op de Dries in Sinaai. Er is keuze tussen 6-11-18-23 of 30 km. De inschrijving bedraagt 1.50 €. Ben je lid van een erkende wandelclub of heb je een kansenpas, dan krijg je een korting van 0.40 € bij vertoon van je lidkaart.

De parochie Sinaai werd in 1217 van Waasmunster losgekoppeld en in 1219 kreeg de kerk van Joanna van Constantinopel een rechthoekig stuk grond, de Dries, ten geschenke. Dat dorpsplein is thans 7000 m² groot. Het grasveld wordt diagonaal doorkruist door voetpaden en middenin staat een vrijheidsboom, een zomereik uit ongeveer 1830. De Dries werd in 1869 door de parochie aan de gemeente van de hand gedaan.

Ten tijde van Lodewijk XIV was er in Sinaai Tumult. In 1676 werd het dorp door Franse plunderaars platgebrand. Krijgsgewoel ook aan het einde van de 18de eeuw. Op 23 oktober 1798 kwamen in Sinaai 1200 boeren en andere opstandelingen bijeen, ze zouden in Sint-Niklaas slag gaan leveren tegen de Fransen. Sinaai ontsnapte aan de verwoesting door de bezetter want boerendochter, Maria Sofia Duerinckx, wierp zich voor de voeten van de Franse kapitein Claudius Per en voorkwam verder onheil. Die daad van moed en zelfopoffering deed haar de geschiedenis ingaan als “de heldin van Sinaai” en resulteerde op korte termijn in een trouwpartij: in 1799 kwam het tot een huwelijk tussen de jonge vrouw en …kapitein Per. Ze kregen 11 kinderen.

Maria Sofia Duerinckx, de heldin van Sinaai!

Sinaï (1197) en Sinay (1298), dat zijn spellingen die óók in de historieboekjes staan. ‘Sin’ zou met ‘zwijn’ te maken kunnen hebben en de heerlijkheid Zwaanaarde, nu een wijk, zou vroeger Zwinaarde geheten hebben. ‘ Aai’ of ‘aa’ is een synoniem voor rivier. U hoort echter óók te weten dat in de 9de eeuw op de berg Sinaï, bij Egypte, het stoffelijk overschot van Catharina van Alexandrië werd ontdekt; de heilige Catharina is de patrones van Sinaai-Waas. Voor de folkloristen rijmt Sinaai op taai of kraai en dat levert dan gezegden op waarin gierigheid geweven zit: “mager en taai gelijk de bokken van Sinaai” of”ik ga naar Sinaai om een zwarte kraai”.

Slikkers (gierigaards) is één van de spotnamen voor de sinaainaren, die ook wel schinkeleters worden genoemd. Bijnamen nopen tot zelfspot en de magere, taaie bokken schragen al een hele poos het plaatselijke carnavalgebeuren; de Sinaaise bokken fuiven er in het voorjaar fameus op los. En de veekoopmannen van weleer gaven mogelijk aanleiding tot het inrichten van de boerenmarkt, die nu elke zaterdagnamiddag op de Dries wordt gehouden. Al rond 1819 zou wekelijks in Sinaai een markt voor eieren en boter plaatsgehad hebben.