Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
19/03/2017
Hele dag

Locatie
De Vierde Zaal

Categorie


Naar jaarlijkse gewoonte zijn er in maart de Floratochten in Gentbrugge, dit jaar gaan die door op zondag 19 maart. De startzaal is terug “DeVierdeZaal gelegen in de Braemkasteelstraat. Ook dit jaar is er een variatie aan afstanden, namelijk 6 km en 6 km andersvaliden, 12 km, 18 km, 21 km, 24 km en 30 km.

Alle afstanden behalve de andersvaliden wandelen direct het Rattendaelepark in. Dit stukje prille natuur is een oud kasteeldomein dat in de volksmond ook wel Kasteel Villain wordt genoemd. Van het vroegere kasteel blijft alleen de traptoren over, die zowat de blikvanger vormt van het park.

Nu wandelt de 6 km het Frans Tochpark in. Het park stamt uit de 14de eeuw en is in feite een Braemslot. Het Braemkasteel maakte samen met de Rietgracht ooit deel uit van een verdedigingsgordel. In de 19de eeuw werd het kasteel verscheidene malen verbouwd en aangepast en verloor daarbij ook zijn oorspronkelijk uitzicht. In 1946 kocht de gemeente Gentbrugge het kasteel en werd tot 1974 gebruikt als gemeentehuis.

De 12 km wandelt eerst Park de Vijvers in. Dit park is bijna 5 hectare groot en vormt een groene long in Ledeberg. Nu wandelen we richting het historisch kasteel Pélichy. Dit is een 19de neoclassicistische kasteel met een klein parkje en vijver. Nu wandelt ook de 12 km het Frans Tochpark in. Samen met de 6 km is nu het Noordbos aan de beurt om dan samen met de andersvaliden de rustpost Sancta Maria te bereiken. Via verharde paden en de Volkstuinen bereiken de andersvaliden terug de startzaal.

De 6 km doet een ommetje via veldwegen om zo ook de volkstuinen en de startzaal te bereiken. Voor de 12 km gaat het ook via onverharde veldwegen richting het Geboortebos. Hier kan je alle namen vinden van de kinderen die geboren zijn in Gent. Van hier gaat het door de Gentbrugse Meersen om zo samen met de overige 2 afstanden de Volkstuinen in te wandelen. Deze tuintjes werden opgericht in 1997en tellen 123 perceeltjes. Nu bereiken ook de 12 km terug de startzaal.

Voor de langere afstanden gaat het richting Heusden via het Vredesbos. Dit bos kan men herkennen aan zijn dreven die uitnodigen om te wandelen. Via de Scheldedijk, onverharde wegen en bos bereiken we ook hier de rustpost. We verlaten de rustpost voor de 1ste maal en wandelen richting het domein de Kollebloem. In dit park kan je wandelen, joggen en zelfs petanque spelen. Voor de 18 km gaat het nu via onverharde wegen terug naar de rustpost in Heusden.

De 21 km, 24 km en 30 km wandelen nu naar het Damslootmeer. Vooraleer ze dit meer bereiken moet ze eerst een mooi stukje natuurgebied doorwandelen. Het meer is 38 ha groot. Het is een kunstmatige waterpartij die ontstond door zandwinning voor de aanleg van de autosnelweg E17. In dit privé domein is zeilclub RBSC gelegen die opgericht werd in 1963 door een groep Gentenaars. Daar is ook een rustpost voorzien.

Van hieruit doen de 30 km wandelaars een lus naar Destelbergen. Dit gaat afwisselend gepaard langs onverharde wegen en het Reinaertpark. De totale oppervlakte van het park is 47.677m² en de lengte van de wandelpaden zijn ca. 850 meter en het telt meer dan 500 hoogstammige bomen. Direct na het Reinaertpark is de Damvallei aan de beurt. De Damvallei is ontstaan uit een oude meander van de Schelde. Knotwilgenrijen, kleine wilgenbroekbosjes en graslanden bepalen hier het landschap. De grote blikvanger hier is het Damvalleimeer, een kunstmatige

waterpartij die, zoals het Damslootmeer, ontstond door zandwinning voor de aanleg van de autosnelweg E17. Na dit alles bereiken we opnieuw het Damslootmeer.

Nu gaat het terug richting rustpost Heusden langs vele onverharde wegen, samen met de 18 km. Door het centrum van Heusden kunnen we nu de “Heilige Kruiskerk” bewonderen. De kerk werd gebouwd in 1844. Het orgel van de kerk werd in 1980 beschermd als monument. Wat verder kunnen we het kasteel “Stas de Richelle bewonderen. Dit is één van de talrijke kastelen die de gemeente rijk is. Aan Heusdenbrug kan men een heuse benaming waarnemen “Portier-Brugdraaier”. Dit is een verwijzing naar de eertijdse draaibrug over de Schelde. Langs een onverhard pad wordt ook het Geboortebos, de Gentbrugse Meersen en de Volkstuinen bereikt. Tenslotte komt ook de startzaal in zicht.

Noteer alvast deze datum in jullie agenda want het zal zeker een verrassing en ontdekking zijn.

Tot dan?

Nog een belangrijk bericht betreffende het parkeren aan de startzaal:

Er wordt aangeraden om reglementair te parkeren, dus zeker niet op de grasstroken rondom de startzaal. Er is geen betalend parkeren, dat is dus ook geen probleem. Vorig jaar zijn er veel overtredingen beboet !!! Een verwittigde Reynaertstapper is er twee waard !!!

 

 

Inschrijvingskaart  + consumptiebon “gratis” te verkrijgen bij de start

              bij afgifte van de bon die je vindt in ons clubblad